+30 28310 30831
Κρητική Λύρα Σταγάκης Μανόλης
Search
Close this search box.

Τα στάδια κατασκευής της Κρητικής Λύρας Σταγάκη

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση οι Λύρες μας είναι εξολοκλήρου χειροποίειτες.

cretan lyra

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση οι Λύρες μας είναι εξολοκλήρου χειροποίειτες. Τα ξύλα που χρησιμοποιούμε διαλέγονται προσεκτικά ώστε να μην είναι αλλoιωμένα από την την παλαιότητα ή από τις καιρικές συνθήκες και ούτε να φέρουν κάποιες κακώσεις (ρόζους).

Το Σκάφος της Λύρας (πίσω μέρος) κατασκευάζεται από ξύλο ηλικίας τουλάχιστον 10-15 χρόνων και συνήθως χρησιμοποιείται Καρυδιά (Ντόπια, Αγίιου Όρους, Αφρικάνικη ή Αμερικάνικη ), Μουρνιά Ντόπια που υπάρχει σε μαύρη και καφέ απόχρωση και Ασφένδαμος ή αλλιώς Κελεμπέκι (απόχρωση σε ανοιχτό καφέ).

Το Καπάκι (εμπρόσθιο μέρος) είναι αυτό που επηρεάζει άμεσα τον ήχο του οργάνου και το ξύλο με το οποίο κατασκευάζεται είναι ο Κέδρος του Λιβάνου ή αλλιώς Κατράνι,ηλικίας άνω των 300 ετών που προέρχεται από δοκάρια παλαιών κτισμάτων.

6

Η Ταστιέρα (Γραβάντα) που είναι το πάνω μέρος της Λύρας και εκεί που τοποθετούνται τα δάκτυλα είναι και αυτό από ξύλο Κατράνι με επένδυση πλαστικής μεμβράνης για να προστατεύεται από αλλοίωση κατά το παίξιμο.

Πολύ μεγάλα κεφάλαια στην οργανοποιεία είναι η Κόλα και το Λούστρο. Η Κόλα που χρησιμοποιούμε προέρχεται από λέπια ψαριών. Εμείς την παίρνουμε επεξεργασμένη και την λιώνουμε σε ζεστό νερό για να την ρευστοποιήσουμε και εν συνεχεία την τοποθετούμε. Το Λούστρο προέρχεται από ρητίνη δένδρου και λέγεται γομάλακα, η επεξεργασμένη μορφή του οποίου με προσθήκη οινοπνεύματος φτιάχνεται και στην συνέχεια τοποθετείται με βαμβάκι πάνω στο όργανο για την τέλεια ηχητική απόδοση και αισθητική.

Για τον χρόνο κατασκευής της Λύρας χρειάζονται 7-9 ημέρες. Κάθε Λύρα κατασκευάζεται και ρυθμίζεται ξεχωριστά ώστε να παράγει το επιθυμητό ήχο (πρίμο, μεσαίο, μπάσο κ.τ.λ) και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του οργανοπαίκτη.

Εικόνες