+30 28310 30831
Κρητική Λύρα Σταγάκης Μανόλης
Search
Close this search box.

Μανόλης Σταγάκης - 1940

Σε ένα χωριό του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη ονομαζόμενο Αρχοντική, γεννήθηκε και έζησε μέχρι το 1940 ο Μανόλης Σταγακης. Επαγγελματίας λυράρης πασίγνωστος στην Κρήτη και με συνεργασία με τον γνωστό λαουτιέρη Σταύρo Ψυλλακη (Ψυλλο) αποφασίζει να φτιάξει την πρώτη Λύρα λόγω του ότι δεν τον ‘’συγκινούσαν’’ και τόσο οι λύρες τις εποχής.

Πρώτο Οργανοποιείο

Ο ξαφνικός θάνατος του τότε συνεργάτη και καλού του φίλου, Ψύλλου, τον έκανε να αφήσει εν μέρη το παίξιμο της λύρας και να αρχίσει συστηματικά με την κατασκευή της. Έτσι ερχόμενος στην Πόλη (Ρέθυμνο) γύρω στο 1945 ανοίγει το πρώτο του οργανοποιείο στην οδό Δημακοπούλου, δίπλα στην Μεγάλη Πόρτα.

Μιχάλης και Δημήτρης Σταγάκης

Στην μετέπειτα πορεία του Οργανοποιείου γύρω στο 1970-72 παίρνουν την σκυτάλη Μιχάλης και ο Δημήτρης Σταγάκης, γιοί του Μανόλη Σταγάκη όπου και δουλεύουν παράλληλα. Ο Μιχάλης Σταγάκης έθεσε με την σειρά του την δικιά του ανεξίτηλη σφραγίδα στην Ιστορία της κατασκευής της Λύρας αλλά και σε συνεργασία του με τον οίκο κατασκευής μουσικών χορδών DOGAL κατασκεύασε τις χορδές που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως και είναι γνωστές διεθνώς ως Lira di Creta.

Δημήτρης Σταγάκης

Ο Δημήτρης Σταγάκης και αυτός με την σειρά του έχει συμβάλλει αισθητά στην κατασκευή αλλά και στην βελτίωση της Λύρας. Επίσης θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς βιολοκατασκευαστές στην Ευρώπη με βιολιά εξαιρετικής ποιότητας που παίζονται σε Ευρωπαϊκές Συμφωνικές Ορχήστρες από καταξιωμένους παίχτες και διδάκτορες αυτού του μουσικού οργάνου.

 

Μανόλης Σταγάκης

Δυστυχώς το 1995 διεκόπη η συνεχής παραγωγή των περίφημων μουσικών οργάνων των Σταγάκηδων λόγω του απροσδόκητου θανάτου του Μιχάλη Σταγάκη. Όμως για ένα μικρό χρονικό διάστημα και τούτο διότι σήμερα ο γιος του Μιχάλη , Μανόλης (όπως και ο παππούς του) είναι ήδη ένας οργανοποιός τον οποίο έχουν προτιμήσει πολλοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου.

1995 έως σήμερα

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε από το 1995 και έπειτα κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το όνομα και την φήμη μας ανοίγοντας στο ίδιο κτίριο άλλο οργανοποιείο με την ίδια δραστηριότητα, που ουδεμία σχέση έχει με το οργανοποιείο Σταγάκη. Όλα τα πολύτιμα υλικά , εργαλεία και τεχνογνωσία που διαθέτουμε γι αυτό το όργανο έχουν μεταφερθεί στην περιοχή Καστελλάκια Ρέθυμνου όπου εργαζόμαστε από το έτος 2000 μέχρι σήμερα.

Ο Μανόλης Σταγάκης είναι ο κατασκευαστής που έχει ενσωματώσει το πολύτιμο κεφάλαιο της γνώσης , των μυστικών, της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των 2 προηγουμένων γενεών και μαζί με τον Θειο του Δημήτρη συνεχίζουν το έργο τους.

Ασφαλώς τα παραπάνω είναι μυστικά που μόνο οι Σταγάκηδες τα γνωρίζουν και αυτή είναι η αιτία που οι λυρες τους ξεχωρίζουν και είναι μοναδικές.

"Σταγάκη! Ο Μιχάλης σου σε κάλεσε και η μοίρα. τ’Απόλλωνα να φτιάξετε μαζί μια νέα λύρα." Κωστής Ι. Γ. Καλλέργης